Dit project heeft tot doel repliceerbare methoden te valideren om kust- en mariene ecosystemen te monitoren, met de nadruk op Surfside Bay op Aruba als case study. Het doel is om vast te stellen welke methoden kunnen bijdragen aan het verbeteren van de toegang tot systemen voor gegevensverzameling op kleine eilanden, waarbij alle methoden en bevindingen worden gedocumenteerd en openlijk worden gedeeld via deze website.

Wij zijn een team van experts en studenten met expertise in wetenschap, technologie, techniek, wiskunde en kunst (STEAM) die verschillende methoden voor milieumonitoring ontwikkelt en test, met de nadruk op satellietbeelden en goedkope elektronische sensoren. Op onze pilotsite van Surfside zullen we de volgende parameters meten:

  • Luchtkwaliteit: fijnstof, vochtigheid en temperatuur
  • Waterkwaliteit: pH, opgeloste zuurstof, temperatuur en elektrische geleidbaarheid
  • Kustverandering: vegetatieve dekking, kustlijn, grootte van rifeilanden
  • Zeebodemkartering: zeebodembedekking, inclusief ondiep rif en watervegetatie

TOEZICHT HOUDEN

Systemen voor gegevensverzameling die zijn ontwikkeld om de verschillende milieuaspecten te monitoren, zullen worden gevalideerd volgens standaard wetenschappelijke methoden. Door het opzetten van gevalideerde datasystemen wil Surfside Science bijdragen aan het behoud van mariene ecosystemen en het monitoren van kusteffecten, waaronder klimaatverandering. Ons doel is om dit project af te ronden met 5 sensoren geïnstalleerd op Surfside Bay. Onze methoden omvatten een combinatie van sensoren, satellietbeelden, analyse van onderwaterbeelden door middel van burgerwetenschap en het gebruik van kunstmatige intelligentie. Er wordt een online database ontwikkeld die de gegevens automatisch en continu kan verzamelen, opslaan, delen en analyseren. Alle gegevens zijn open source en toegankelijk voor openbaar gebruik.

REPLICEERBARE SYSTEMEN

Voor al onze gevalideerde systemen voor gegevensverzameling zullen we duidelijke en eenvoudige technische instructies maken waarmee anderen deze systemen kunnen repliceren. Deze technische instructies worden gehost op veelgebruikte burgerwetenschaps- en makerplatforms (bijvoorbeeld: GitHub, Instructables). We hopen dat dit SIDS zal voorzien van de tools die nodig zijn om ook te beginnen met het verzamelen van hun eigen gegevens.

Als zodanig is het doel van dit project om bij te dragen aan de verhoogde veerkracht van het mariene en kustecosysteem van Aruba tegen effecten zoals klimaatverandering. Na dit proefjaar, gefinancierd door RESEMBID, willen we financieringsmodellen voor de lange termijn verkennen om voortdurende en uitgebreide monitoring van het mariene ecosysteem van Aruba te ondersteunen door de instrumenten die in deze proef zijn ontwikkeld, toe te passen.

RESEMBID

Metabolic Foundation ontving fondsen van het Resilience, Sustainable Energy en Marine Biodiversity Program RESEMBID. RESEMBID, gefinancierd door de Europese Unie en uitgevoerd door Expertise France – de ontwikkelingssamenwerkingsorganisatie van de Franse regering, ondersteunt inspanningen voor duurzame menselijke ontwikkeling in 12 Caribische landen en gebieden overzee (LGO) – Aruba, Anguilla, Bonaire, Britse Maagdeneilanden, de Kaaimaneilanden, Curaçao, Montserrat, Saba, Sint Eustatius, Sint Barthelemy, Sint Maarten en Turks- en Caicoseilanden.

Surfside-wetenschap zal bijdragen aan SDG 11, 13, 14 en 15